21 may 2018

14/05/2018 Girona. Bordils. Església de Sant Esteve

"SANT ESTEVE DE BORDILS. EL GIRONÈS. CATALUNYA
Un relat de: Antonio Mora Vergés

Retratava l’edifici magnífic de l’església parroquial de Bordils, advocada a Sant Esteve, la descripció tècnica ens diu que està fortificada amb garites als extrems de la façana (segle XVI), A la portalada hi ha dos medallons de pedra, en un s'hi pot llegir: "MESTRA/JAVME/BVSQVETS" en l'altre també hi ha un nom però és il•legible,possiblement foren constructors de l'església (Botet i Sisó). A la llinda de la porta principal hi ha la inscripció: "VVY.QUE.COMTAM.X4.DEL.MES.DE.SETEMBRE.DEL.ANY.1561.SE.COMENSÁ.LA.

ESGLESIA.PARROCHIAL".
Edifici d'amples dimensions, amb la façana principal coronada dues torres o garites als extrems de caràcter defensiu i amb una galeria a la part superior que recorre el seu perímetre. Presenta una sola nau amb absis frontal i sis capelles laterals, tres per banda, a l'interior, amb arcs de mig punt construïdes durant el segle (1770-1771...). L'obra és de pedra (carreus) i la coberta de teula. Els murs sostenen una volta de creueria amb claus centrals decorades amb escuts. Els arrencaments dels arcs de la volta són cisellats amb figures d'animals. La porta d'accés a la sagristia, situada en un lateral de l'absis, és d'estil renaixentista, amb frontó, tríglifs i mètopes. A la capella del sagrari hi ha un altar neogòtic. La portalada principal és d'estil gòtic tardà amb influencies renaixentistes. Són interessants els alts relleus esculpits, principalment un tors humà. Pica baptismal de pedra "girona". Tassa de dotze costats, com la basamenta. D'estil barroc, és llisa i amida uns 100 cm d'alçada per 95 cm de diàmetre. Està col•locada al presbiteri de l'altar major de l'església. Presenta dues impostes esculturades, a l'arrencada de l'arc que sosté el cor, representant els sants patrons de l'església i Sant Jaume. A l'interior hi havia una altar major d'estil renaixentista que fou cremat en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República Espanyola. Els tres escuts de les claus centrals de la volta de l'interior de la nau, corresponen a l'escut de Bordils, el del Papa i el de Catalunya.Conserva diverses imatges de sants, com un Sant Josep amb el Nen; la Mare de Déu del Roser, que podria provenir d'una altra església; un Sant Esteve, restaurat els anys 1980 i una altra Mare de Déu del Roser, feta pel taller de Josep Llimona i Bruguera (Barcelona 8 d'abril de 1864 - 27 de febrer de 1934).
Ens hauria agradat accedir a l’interior , dissortadament - com quasi per arreu – avui a la ‘ Casa de Déu’ només s’hi pot accedir en contades ocasions. "


"SANT ESTEVE DE BORDILS. EL GIRONÈS. CATALUNYA
Un relato de: Antonio Mora Vergés"

Retrataba el edificio magnífico de la iglesia parroquial de Bordils, dedicada a San Esteban, la descripción técnica nos dice que está fortificada con garitas en los extremos de la fachada (siglo XVI), En la portada hay dos medallones de piedra, en uno se puede leer: "MAESTRA / JAVME / BVSQVETS" y en el otro también hay un nombre pero es ilegible, posiblemente fueron los constructores de la iglesia (Botet y Sisó). En el dintel de la puerta principal está la inscripción: "VVY.QUE.COMTAM.X4.DEL.MES.DE.SETEMBRE.DEL.ANY.1561.SE.COMENSÁ.
LA.ESGLESIA.PARROCHIAL".Edificio de amplias dimensiones, con la fachada principal coronada dos torres o garitas en los extremos de carácter defensivo y con una galería en la parte superior que recorre su perímetro. Presenta una sola nave con ábside frontal y seis capillas laterales, tres por lado, en el interior, con arcos de medio punto construidas durante el siglo (1770-1771 ...). La obra es de piedra (sillares) y la cubierta de teja. Los muros sostienen una bóveda de crucería con claves centrales decoradas con escudos. Los arrancamentos de los arcos de la bóveda están cincelados con figuras de animales. La puerta de acceso a la sacristía, situada en un lateral del ábside, es de estilo renacentista, con frontón, triglifos y metopas. En la capilla del sagrario hay un altar neogótico. La portada principal es de estilo gótico tardío con influencias renacentistas. Son interesantes los altos relieves esculpidos, principalmente un torso humano. Pila bautismal de piedra "girona". Taza de doce lados, como la basamentos. De estilo barroco, es lisa y mide unos 100 cm de alto por 95 cm de diámetro. Está colocada en  presbiterio del altar mayor de la iglesia. Presenta dos impostas esculturadas, al arranque del arco que sostiene el corazón, representando los santos patrones de la iglesia y Santiago. En el interior había una altar mayor de estilo renacentista que fue quemado en los días oscuros que seguían a la sedición de los militares fascistas contra el Gobierno de la II República Española. Los tres escudos de las claves centrales de la bóveda del interior de la nave, corresponden al escudo de Bordils, el del Papa y el de Catalunya.Conserva varias imágenes de santos, como un San José con el Niño; la Virgen del Rosario, que podría provenir de otra iglesia; un San Esteban, restaurado en los años 1980 y otra Virgen del Roser, hecha por el taller de José Limón y Bruguera (Barcelona 8 de abril de 1864 a 27 de febrero de 1934).Nos hubiera gustado acceder al interior, desgraciadamente - como casi por partes - hoy a la 'Casa de Dios' sólo se puede acceder en contadas ocasiones."

Ver: http://relatsencatala.cat/relat/sant-esteve-de-bordils-el-girones-catalunya/1051875 

















No hay comentarios:

Publicar un comentario